• 0
  • 2434
  • 546
Buck Bakers hårda näsan på racing tjänade honom respekten för NASCAR-kretsen. Se mer bilder på NASCAR.

"Buck" Baker - född Elzie Wylie Baker - var en av de tuffaste och mest kapabla höghastighets NASCAR-chaufförerna på 1950-talet. Baker, som är en hårt nosad konkurrent i den ojämna modifierade divisionen, vann sin andel av striderna på banan och sammanställde ett avundsvärt rekord i postrace-fisticuffs.

Under de progressiva 1950-talet var Baker aktiv i alla grenar av NASCAR-racingträdet. Han delade sin tid mellan de tumultösa kortspåren och den populära NASCAR Grand National-kretsen - och tog också tid för att vinna mästerskapet för NASCAR: s kortlivade öppna Speedway Division-turné '52. En förare som var högt uppskattad bland lagägare, Baker blev en eftertraktad pilot när han inte hade kampanj för sina egna maskiner.

1955 anslöt Carl Kiekhaefer sig till NASCAR-turneringsserien och praktiskt taget rengört hus. Kiekhaefer's team vann 22 av de 39 tävlingarna, vilket bara lämnade rester för de andra skuggträd-konstruerade lagen. Kiekhaefer märkte emellertid att Baker gav Kiekhaefer-outfit en bra körning för pengarna i sina egna ägda Oldsmobiles och Buicks.

NASCAR Image Gallery

"Jag såg att Buck var min bästa tävling," sade Kiekhaefer i början av '56 NASCAR Grand National-säsongen. "Det är bara en sak att göra med en sådan man - anställa honom!"

Baker vann sin första start med Kiekhaefer i en 150 miler på Phoenix's smutsbana. Det satt scenen för resten av kampanjen när Baker vann 14 tävlingar och fångade 1956 NASCAR Grand National-titeln. Han slutade i topp fem i 30 av sina 48 startar.

Kiekhaefer slutade plötsligt NASCAR efter säsongen 1956, och Baker befann sig i en fabriksstödd Chevrolet under ledning av Hugh Babb. Baker fortsatte dock sin heta strimma, men vann 10 tävlingar och slutade bara av de 10 bästa två gånger i sina 40 startar. Han gjorde också sitt andra rika nationella körmästerskap.

Under sina titelår '56 och '57 vann Baker 24 av sina 46 karriärer på NASCAR Grand National.

Förutom sina två mästerskap vann Baker de storied sydliga 500 i Darlington tre gånger. Den första kom 1953 i en Oldsmobile som ägs av T.C. Griffin, när han bortskämde förbi en bleknande ört Thomas i de avslutande stadierna. År 60 fyllde han in för Jack Smith, som vägrade att köra i Darlington efter att han steg ut ur speedway i en akrobatisk, luftkylare i loppet '58.

Som ersättare gick Baker Smiths Pontiac till seger på dramatiskt sätt. Han avslutade loppet på tre hjul och kastade upp en dusch med gnistor efter att ha blåst ett däck med två varv kvar.

Bakers sista superspeedway-triumf kom 1964 på Darlington och körde en Dodge för mastermekaniker Ray Fox. Det visade sig vara den sista segern i hans karriär, men även vid 45 års ålder bevisade han att han inte hade tappat kanten.

En mångsidig förare som kunde hoppa på okända maskiner och få ut det mesta av det, Baker vann tävlingar i åtta olika märken av bilar: Hudson, Oldsmobile, Buick, Chrysler, Chevrolet, Ford, Pontiac och Dodge. Han vann också för åtta olika lagägare: B.A. Pless, T.C. Griffin, Ernest Woods, Kiekhaefer, Babb, Smith, Fox och honom.

Inte bara mångsidig, men tuff som spikar, sa många av Bakers rivaler om de lägger en stötfångare på honom under stridsvärmen, de kunde förvänta sig en konfrontation i groparna efteråt. "Min pappa vann sin andel av lopp på banan", sa Bakers son Buddy år senare, "men jag tror inte att han någonsin tappat en strid i groparna."

Baker gick i pension som heltidsförare från NASCAR Grand National-tävlingen efter säsongen 1968 och koncentrerade sig på Pony League Grand Touring Series, som innehöll Mustangs och Camaros. Han var också en främre löpare i den serien och vann åtta gånger på fyra säsonger.

Efter att ha sparkat runt på korta banorna i hela Carolinas, blev Baker rastlös och ville testa stora ligavatten en sista gång. 1976 träffade Baker en överenskommelse med teamägaren Junie Donlavey för att återvända till Darlington för 11 april-loppet. Efter kvalificeringen som 13: e fortsatte Baker med att hamna på sjätte plats, inte illa för en sliten 57-årig veteran.

Under sin karriär i NASCAR Grand National racing tävlade Elzie Wylie Baker i 636 lopp, vann 46 gånger och var den första föraren som översteg $ 300 000 i officiella karriärintäkter.