• Vlad Krasen
  • 0
  • 4739
  • 968
Joe Weatherly övergick från en av de stora motorcyklarna åkare till två gånger NASCAR Grand Champion. Se mer bilder på NASCAR.

Av de män som har vunnit NASCAR Grand National mästerskap var få om några mer beslutsamma än Joe Weatherly. Den knubbiga Norfolk, Va. Blyfoten lyckades med allt han försökte på två eller fyra hjul.

Weatherlys indoktrinering till hastighetssporten kom i motorsport. Efter att ha blivit en av sportens bästa ryttare och vunnit den amerikanska motorcykelföreningens mästerskip två gånger, såg han ut för att lagerföra bilar för sitt försörjning. "Jag gillar att ha något mellan mitt huvud och marken när jag kraschar," resonerade han.

Weatherly var NASCAR-modifierade cham-pion 1953 och tillbringade stora delar av 50-talet med att köra uppkopplade kuponger i bullringarna. Han dabbade lite i NASCAR Grand National-tävlingen medan han tjänade ett levande racing Modifieds. Hans första NASCAR Grand National-start var i en juni Donlavey-ägda Hudson i '52 Southern 500. Weatherly kom på 16: e plats i ett fält av 66.

NASCAR Image Gallery

Från den lyckosamma början skulle Weatherly snart bli en av de skapligaste förarna i NASCAR. När han blev en polerad professionell blev han också en topprankad förare i NASCARs konvertibla division, vann ett dussin lopp och slutade bland de fem bästa i tre poäng i tre år i rad. När ragtop-divisionen föll ihop, gjorde Weatherly en heltidsflytt till den främsta NASCAR Grand Nationals.

1961 anslöt sig 5'7 ", ett kilo energi på 140 pund med lagägaren Bud Moore. Den nya enheten tog framsteg omedelbart i sin Pontiac och vann sin första start i Daytonas 100-mils kval. Tävlingen vann nio lopp i ett förkortat 25-loppsschema och slutade en fantastisk fjärde plats i finalpoängställningen.

År 62 var Moore beredd att köra ett fullständigt schema. Återigen vann Weatherly nio lopp och gick bort med det nationella mästerskapet i sitt första försök.

När General Motors skivade sin tävlingsbudget 1963 tvingades Moore att skära ner sitt schema och överge 100 milarna på korta banor för att koncentrera sig på de stora pengarna superspeedway-händelserna. Utan en resa för de korta spåren, improviserade den skitiga Weatherly. Han tillbringade timmar i telefonen för att försöka räkna upp en åktur och pratade markörer från sina bilar så att han kunde köra för poäng.

Weatherly var tvungen att "haike" sig in i startuppställningen i 18 lopp. Han körde utrustning långt under en mästares potential, men att sluta var inte ett alternativ. "Ibland kom jag in i en bil som jag visste att jag inte kunde vinna", sa Weatherly. "Men jag gjorde det bästa jag kunde och försökte ta det lugnt på stipendiets utrustning."

Under säsongen körde Weatherly för nio olika lag och piloterade fem olika märken av bilar. Några av ägarna som hjälpte Weatherly med en åktur inkluderade Cliff Stewart, Wade Mounts, Major Melton, Fred Harb och Pete Stewart, inte exakt topp-of-the-line NASCAR-ikoner. Men Weatherly drev sitt hjärta ut och otroligt vann mästerskapet 1963 och slog den unga Richard Petty i en duell som gick ner till det sista loppet på Riverside den 3 november..

Weatherly tog rollen som en blygsam mästare. "Min tur var bättre än Richard," sa han. "Jag hade större tur, snarare än större skicklighet. Till att börja med var jag tur att rida när jag behövde dem. Många killar i racing hjälpte mig. Jag vet inte hur jag tackar var och en för deras hjälp Jag försökte dela upp pengarna så att de alla skulle bli nöjda. "

Weatherly startade NASCAR Grand National-kampanjen 1964 med konsekventa avslut och ledde återigen ställningen när turnén gick mot Riverside, Kalifornien, i januari för säsongens femte lopp.

Mekaniska problem tvingade honom in i groparna tidigt och han förlorade otaliga varv medan reparationer gjordes. Han var tillbaka på banan och försökte samla så många poäng som möjligt när han på sin 232: e mil kraschade i "esserna" på den snurra vägbanan. När vänster framsida av hans Merkurius märkte betongväggen, flödade Weatherlys huvud ut genom fönstret och slog mot väggen. Han dog omedelbart.

Weatherly klädde inte i axeldrag i sin dödliga krasch, eftersom NASCAR ännu inte hade gjort dem obligatoriska. "Det jag fruktar mest är eld", sa han en gång. "Om min bil går i brand kan jag komma ut mycket snabbare om jag bara har mitt knäbälte för att lossa."

Tävlingsbrorskapet sörjde förlusten av sin två-tidiga NASCAR Grand National mästare. Under sin NASCAR-karriär vann Weatherly 25 lopp i 230 startar. Bara två gånger körde han hela schemat, och båda gångerna bar han mästerskapskronan.