• Peter Tucker
  • 0
  • 3626
  • 365
Även om Benny Parsons tidiga NASCAR-ansträngningar slutade i misslyckande, hans uthållighet lönade sig med en Daytona 500-seger 1975. Se mer bilder på NASCAR.

Benny Parsons första NASCAR-audition kom den 9 augusti 1964 vid Asheville-Weaverville Speedway i North Carolina-bergen. Det var ett 250 mils lopp för NASCAR Grand National-förare, den 45: e rekorden 62 NASCAR Grand National-lopp under säsongen 1964.

Ford Motor Co., alltid på jakt efter en "diamant i det grova," kallade ett par unheralded ungdomar till audition för en fabriksstöd i Asheville-Weaverville-evenemanget. De två förarna som Ford hade sitt öga på var Cale Yarborough och Benny Parsons. Det var en chans för livet i bilracing chansens livstid. Både Yarborough och Parsons gjordes fast i potent '64 Ford Galaxies.

Båda kvalificerade sig bland de 10 bästa i 36-bilfältet. Under loppet hade Parsons svårt att orientera sig med den kraftfulla bilen på den snabba banan och var generellt otroligt i sin stora chans. Yarborough sprang ibland med ledarna och drog raves tills en trasig radiator skickade honom till sidelinjen. "Jag tyckte att Cale var utmärkt," sa John Holman, chef för Fords racinginsatser.

NASCAR Image Gallery

Medan Yarboroughs framgångsrika audition fick honom en fabriksresa inom ett år, gick Parsons tillbaka till korta spår i Mellanvästern. "Jag var bara ett barn och gjorde inte bra," sa Parsons år senare. "Det tog mig ytterligare sex år att komma in på NASCAR-racing."

Parsons skicklighet i lagerbilar gav honom ett par mästerskap i Automobile Racing Club of America. En annan möjlighet i NASCAR kom inte förrän 1969 och han fick inte ett riktigt skott vid stora tiden förrän '70. Parsons anställdes ursprungligen av L.G. DeWitt som ersättare för Buddy Young, som skadades i säsongöppnaren '70 på Riverside.

Youngs återhämtningsprocess tog nästan ett år. Medan han fyllte i presterade Parsons beundransvärt och gjorde 23 topp-10 mål i 45 startar i sin rookiesäsong. Vid årets slut valde DeWitt att hålla Parsons på lagets lön.

Fyra år senare bar Parsons kronan som NASCAR Winston Cup Grand National mästare - och hans titelrörelse kom mot nästan omöjliga odds. DeWitt-laget hade inget sponsring under säsongen 1973. Deras tävlingsarsenal innehöll bara tre bilar medan de flesta av de främsta utmanarna hade en full maskinpark.

Ett unikt poängsystem användes 1973 och tilldelade poäng för varje varv färdig utöver de totala finishpositionerna. Parsons ledde bara 374 varv och registrerade en enda seger i Bristol, men han avslutade 9311 av möjliga 10 258 varv.

Att hålla bilen igång i de flesta tävlingar gjorde det möjligt för Parsons att bygga en ledning på 194 poäng som kom in i årets sista lopp på Rocking-ham. Under poängsystemet skulle 371 poäng gå till vinnaren av 500-milern. Fem förare tog ett skott på mästerskapet.

Parsons kvalificerade en stark femte. Men när blypaketet sjönk bakmarkörerna i de tidiga varv, snurrade Johnny Barnes in i väggen. Barnes 'bil studsade in på Parsons väg, som slog honom hårt. Axeln bröts på Parsons Chevrolet. Hela höger sida lurades bort. Upphängningsdelar strös över hela banan. På ett rent sätt torkades bilen ut.

Men tävlingsbrorskapet samlades runt underhunden. Kapar bitar av en bil som inte lyckats få en startplats i loppet, horder av gropbesättningar från flera lag gick med och rekonstruerade Parsons bil. Otroligt, rullade Parsons tillbaka på banan 136 varv efter olyckan och han körde till -champunity.

"Jag var lägre än rännan när jag först kom tillbaka till groparna efter vraket," sa Parsons. "Vi var ute av det. Femte plats [i NASCAR Winston Cup-placeringarna] såg mig död i ögat. Men jag blev verkligen inspirerad när jag såg alla i vårt team och så många från de andra lagen svängde över min bil. Vad de gjorde var ett verkligt mirakel. "

Genom att fylla 308 varv kunde Parsons samla tillräckligt varvspoäng för att vinna titeln med 67,15 poäng över Cale Yarborough. Parsons lade upp titeln och gick med i toppklassen i NASCAR Winston Cup racing.

Parsons NASCAR Winston Cup-karriär fortsatte under säsongen 1988. Förutom sin titel säsong '73, fångade han NASCARs största evenemang, Daytona 500, '75. Han noterade 21 segrar i premiärdivisionen för tävlingsbilsracing och röstades bland de 50 bästa förarna i NASCAR-historien under gyllene årsdagen 1998.

Efter hans pensionering gick Parsons in i tv-kondition-ary. Han tjänade som analytiker för NASCAR NEXTEL Cup-sändningar från 1989 och förblev en fanfavorit tills han dog av cancer i början av 2007.